Què faries si estiguessis tancat en una casa modernista? | El Periódico

Què faries si estiguessis tancat en una casa modernista? | El Periódico

  • Amb èxit de públic, la Fundació Iluro de Mataró ofereix l”escape room’ ‘El misteri de la casa Coll i Regàs’, obra de Josep Puig i Cadafalch

Quin és el secret que amaga la Casa Coll i Regàs de Mataró? Si no volen quedar-se tancades per sempre a l’interior d’aquesta casa modernista, obra de Puig i Cadafalch, l’equip directiu de l’escola GEM de Mataró ho haurà de descobrir. Aquesta tarda aquestes professores són les participants de l’‘escape room’ ‘El misteri de la Casa Coll i Regàs” que des de principis d’estiu ofereix amb molt èxit la Fundació Iluro. “La voluntat d’aquesta proposta és acostar aquesta obra a persones que mai farien una visita guiada i oferir una manera més lúdica de veure la casa”, explica Pere Cañada, historiador i responsable dels serveis pedagògics d’aquesta obra.

El joc comença amb una petita explicació de la vivenda, avui un dels símbols de la capital del Maresme, tot i que molts veïns ignoren la seva riquesa interior. Les professores no són una excepció. La majoria reconeixen que és la primera vegada que la visiten. La història de la casa es remunta a 1896, quan l’empresari tèxtil Joaquim Coll i Regàs (1855-1904) va comprar dues cases al carrer d’Argentona i immediatament va edificar la seva de nova planta d’acord amb el projecte redactat per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), que va quedar acabat el 1898. Una residència que, després d’anys tancada, va tornar a obrir les seves portes el maig del 2017 després d’una àmplia rehabilitació.

Les participants de l’‘escape room’ inicien el joc de forma temorosa i dubitativa. Un missatge de l’arquitecte avisant-les que tenen 60 minuts per resoldre l’enigma encara incrementa més la tensió. A diferència d’altres activitats d’aquest tipus, buscar pistes en una casa modernista de 121 anys és tot un repte. “Durant el joc visiten la casa, però alhora es fixen en elements de la seva decoració”, assegura Cañada. La casa Coll i Regàs, tant a la façana com a l’interior, enlluerna pels seus detalls. Finalment, al llarg de l’hora, una pista succeeix l’altra, i el misteri es va resolent, tot i que hi ha moments de debilitat: “M’estic estressant!”, es lamenta una de les participants.

Una activitat per a tots els públics

En aquesta ocasió són professores que realitzen aquesta activitat, però està pensada per a tots els públics, des de joves a partir de 8 o 10 anys, fins a famílies o grups professionals que busquen experiències de Time Building. “Aquesta manera d’aprendre té molts avantatges: et planeges un repte i llavors tens una motivació molt alta per descobrir coses per la tu mateixa, model que segueix la nostra escola”, explica Montse Paradeda, directora pedagògica de l’escola GEM de Mataró. La pedagoga també afirma que aquesta eina “fomenta la creativitat, el treball en equip, la curiositat, la lògica, el pensament divergent i és una gran manera d’aprendre pel teu compte”.

“Aquest estiu han passat per les casa un total de 415 persones, majoritàriament catalanes, però també hem tingut públic procedent de França, Rússia, Anglaterra, Alemanya, Àustria, Italia, els Estats Units i Mèxic”, assegura Marta Ibarz, directora de la Fundació Iluro. Un èxit que ha animat a la Fundació a potenciar el programa d’activitats, amb l’objectiu de convertir aquesta casa modernista en “un espai d’aprenentatge, de lleure i gastronomia”, i seguir amb la seva rehabilitació. El 2019 aquesta previst instal·lar un elevador fins al primer pis, on es fan els tallers infantils, i ampliar així la visita, tot i que aquesta zona és menys noble que la planta baixa.

Al final de la sessió el guia de la casa agrupa les participants al pati de la residència per valorar l’experiència. S’han escoltat entre elles? Qui ha sigut la líder del grup? I explica la relació de cada pista amb la història de la casa modernista. Llavors les participants s’adonen que la resolució no ha sigut una qüestió d’atzar. La Casa Coll i Regàs ha deixat de ser un misteri.

Notícia original a El Periódico

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *