El Periódico: La Casa Coll i Regàs de Mataró torna a lluir la seva façana amb tota la seva esplendor

La Casa Coll i Regàs de Mataró torna a lluir la seva façana amb tota la seva esplendor

S’ha pogut restituir el motiu ornamental original dels esgrafiats i els estucats

 

La Casa Coll i Regàs, el gran atractiu modernista de Mataró, torna a lluir la seva façana amb tota la seva esplendor després d’haver estat uns mesos tapada, durant els quals s’han dut a terme diferents actuacions per netejar la cara a aquesta joia modernista. 

Malgrat disfrutar d’un molt bon estat de conservació, el pas del temps i la falta de manteniment van afavorir necessitats d’actuació. Des de principis d’any, s’han realitzat diverses intervencions amb l’objectiu de recuperar l’esplendor de l’edifici original i per això s’han tractat patologies existents tant a la façana com a la coberta de l’edifici.

Així doncs, s’ha pogut restituir el motiu ornamental original dels esgrafiats, gràcies a la plantilla que es conserva i, de fet, s’ha pogut reproduir molt fidelment mitjançant tècniques artesanals. Així mateix, el procés de restauració ha incidit en els estucats de les parets interiors de la façana.

UNES OBRES CONTROVERTIDES

La Casa Coll i Regàs és un edifici modernista de l’arquitecte de Mataró Josep Puig i Cadafalch de 1898 i que és Bé Cultural d’Interès Nacional. 

Les obres de restauració es van iniciar a principis d’aquest 2016, amb l’objectiu que “lluís i tingués les portes obertes com el que és, una obra d’art més que una casa”, com llavors va remarcar el president de la Fundació Iluro, Pere Carles Subirà.

A mitjans de febrer, no obstant, un seguit de crítiques per com s’estava actuant sobre els esgrafiats de la façana van obligar la fundació, gestora de l’edifici, a sortir al pas i defensar la tasca que l’equip de l’aparellador Joan Fèlix Martínez estava fent: “Les tècniques que s’utilitzen són les mateixes que es feien antigament, el que permet rehabilitar la façana sense modificar les característiques ni la qualitat del revestiment”.

Les obres a la casa mataronina es van iniciar després que també s’hagi començat a restaurar la casa d’estiueig del mateix Puig a Argentona i, a això, cal sumar-hi que el 2017 es commemoraran 150 anys del naixement de l’arquitecte i polític. 

 

Publicat originalment a El Periódico

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *