“Farem un ‘escape room’ per arribar a nous públics que no vindrien” | El Punt Avui

“Farem un ‘escape room’ per arribar a nous públics que no vindrien”

MARTA IBARZ (DIRECTORA DE LA FUNDACIÓ ILURO)

La joia del modernisme de Mataró, la Casa Coll i Regàs de Puig i Cadafalch, s’ha restaurat i ha reobert portes fent pagar entrada. S’obre una nova etapa per mostrar i explotar el patrimoni

Fer pagar entrada us ha restat públic a la casa?

Vam obrir el 28 de setembre després de fer tres jornades de portes obertes gratuïtes per les quals van passar un miler de persones. En aquests darrers mesos de pagament en els quals hem obert quatre dies per setmana han passat 2.776 persones.

D’on venen els visitants?

Sobretot de Mataró, un 38%, i un 20% de Barcelona. Principalment són visitants individuals que paguen entre 5 i 6 euros. Un 34% són grups organitzats que acostumen a venir els dijous i veiem que són organitzats per dones amb inquietuds culturals. Les escoles per ara representen un 7% però anem sembrant perquè ens tinguin en compte en la planificació de les seves sortides per al curs vinent.

Esteu a plena ocupació.

Podem dir que no hem tingut cap dia sense visites. Ningú s’ha queixat que s’hagués de pagar. Nosaltres hem plantejat una visita de qualitat en la qual la guia oficial, Elisenda Lleonart, acompanya les visites. La segona hora és lliure i amb el mateix preu de l’entrada pots prendre un cafè o una xocolata al pati o tornar a mirar la casa, entrar a fer fotos o resoldre dubtes amb el guia.

On es queden enlluernats?

L’atri de la casa és impressionant. Els visitants, en les enquestes que els fem en acabar, valoren amb un 9,2 les visites, que cuidem en detall, i per damunt de tot, les explicacions de la guia. Sobretot destaquen les vivències i els coneixements que transmet gràcies a la relació establerta amb els familiars de Coll i Regàs i la documentació inèdita que han descobert.

Critiquen alguna cosa?

No poden veure tota la casa i això no els agrada. Tenim pendent assegurar l’accés universal i col·locar un elevador perquè tothom pugui pujar al segon pis. Així que els números ho permetin hi invertirem per fer-ho.

Què amaga la part de dalt?

Hi ha les estances però es pot veure a tocar la claraboia que s’ha restaurat també. Els escolars ara ja pugen al segon pis però per al públic en general hem de tenir l’elevador. Serà una de les primeres coses que farem perquè també permetrà sortir a la tribuna de la façana principal.

Els escolars tenen a tocar el modernisme.

Estan començant a venir. Tenim un projecte en col·laboració amb la Universitat de Barcelona en el qual des del modernisme expliquem nous processos creatius amb noves tecnologies, com ara impressores i bolígrafs 3D.

La casa lloga espais. Hi ha interès dels privats i empreses?

Fa cinc mesos que hem obert i comencem a treballar aquesta part més lúdica i gastronòmica per fer esdeveniments únics. Això ens pot reportar uns ingressos per continuar abocant recursos a la rehabilitació de la casa. Estem identificant empreses de càtering i audiovisual que ens puguin ajudar a donar el servei complet per fer aquests esdeveniments.

Per ara oferiu dues rutes diferents i els tallers.

Es pot fer la visita de les arts modernistes i l’altra més centrada en el personatge de Coll i Regàs i la seva època. Els tallers es fan el primer diumenge de cada mes, els nens no paguen perquè sigui una activitat per fer en família. Aviat volem convidar els joves i no tan joves a fer un escape room.

Com?

La persona que condueix els tallers és un historiador de l’art expert en escape rooms com a usuari i ell va fer la proposta per arribar a nous públics i donar nous usos a la casa. Ell ho conduirà i anirà sobre un misteri que es planteja abans d’acabar unes obres. Hauran de trobar una peça que Puig i Cadafalch va amagar fa anys seguint les pistes que s’aniran donant. Ho estem ultimant per fer la primera sessió el 26 de maig coincidint amb la celebració dels 121 anys de la primera pedra.

Serà el primer ‘escape room’ cultural.

A Mataró crec que hi ha vuit sales on fer escape rooms però cap cultural per mirar d’explicar el modernisme d’una manera diferent. Volem apropar-nos a un públic que no vindria i que amb aquest component lúdic i fent-ho amb grups reduïts s’ho plantejarà.

Els artesans experts estudien la casa i guien els visitants.

Ho fem amb visites combinades amb la basílica de Santa Maria on els experts en arts i oficis de primera mà t’expliquen les seves troballes. Estan investigant la casa, que està poc documentada, i a la vegada ho expliquen als visitants que vulguin passar un dia a Mataró, lligant dues de les icones de la ciutat.

Li estan treien el màxim de suc.

Tot el que podem i més, perquè la casa s’ho mereix. Esperem que la gent estigui pendent del que es cou a la casa. També vam fer una mostra de microteatre i un concert. Estem pensant coses noves.

Notícia original a El Punt Avui

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *